Gedragsconsulten & opvoeding.
Leren met Honden doet gedragstests bij hulphonden die worden ingezet bij Animal Assisted Interventions, oftewel dierondersteunde interventies (bijvoorbeeld bij bezoekhonden in verzorgingstehuizen, schoolhonden of therapiehonden).
Ook doen we gedragstests bij honden met een probleem of honden die op specifieke of nieuwe locaties worden gehuisvest.
In alle situaties krijgt de cliënt een uitvoerig rapport over bevindingen omtrent het gedrag van de hond, advies bij de inzet van de hond bij interventies en waar naar ons inzicht de hond wel/niet inzetbaar is. Bij problemen volgen uitgebreide aanwijzingen hoe hiermee om te gaan.
Bij (gedrags)problemen bij of met uw hond geven we advies.
Er moet onderscheid worden gemaakt tussen probleemgevend gedrag, probleemgedrag en gestoord gedrag van de hond.
Bij probleemgevend gedrag gaat het om gedrag dat u stoort maar wat echter normaal hondengedrag is. Probleemgedrag is gedrag dat daadwerkelijk afwijkend is van normaal hondengedrag. Dit is eigenlijk zelden aan de orde. Gestoord gedrag komt het minste voor en hangt meestal samen met genetische afwijkingen of met langdurige traumatische ervaringen van de hond.
Vaak zijn kleine veranderingen in de omgang met de hond of kennis over uw hond en rastypische eigenschappen voldoende. Hierdoor verdwijnt probleemgevend gedrag of probleemgedrag snel (binnen enkele weken, na slechts een paar bijeenkomsten).

Ons gedragsconsult start met een inleidend gesprek over het probleem in combinatie met een observatie.
Daarna volgen uitleg over hetgeen aan de hand is, de relatie met rastypische eigenschappen en instructies over hoe u verder met uw hond aan het werk moet. We werken hierbij volgens een trainingsstructuur die zorgt voor een juiste verhouding tussen u en uw hond en die voor een hond logisch is, passend bij zijn natuurlijk gedrag.
Probleemgevend-, probleem- of gestoord gedrag?
Altijd geldt echter dat respectvol met de hond moet worden samengewerkt en dat geleerd moet worden de "taal" van honden te spreken.